De visie van de mensen van de Gezonde Samenleving over gezonde voeding staat hieronder beschreven. Naast het stimuleren van een sterke community en het ondersteunen van lokale en regionale boeren, is het bevorderen van meer bewustwording omtrent gezond voedsel een belangrijke reden waarom we zijn opgericht.
Het is ons doel om mensen uit onze omgeving te voorzien van gezonde voeding, onbewerkt of zo minimaal mogelijk bewerkt zonder chemicaliën en andere onnatuurlijke voedingsstoffen.
De vraag is dan natuurlijk ook, wat is gezonde voeding. Door reclames en voedingsadviezen die vaak ontstaan vanuit de lobby van de voedingsindustrie is hier veel verwarring over en denken mensen vaak gezond te eten en te drinken terwijl de werkelijkheid toch vaak anders is.
Om bovenstaande reden willen we hier wat kennis met jullie delen met betrekking tot gezonde voeding en later mogelijk ook iets breder over een gezonde levensstijl. Want gezond leven gaat over veel meer dan alleen over goed voedsel. Het gaat ook over bewegen, verminderen van stress door bijvoorbeeld een goede nachtrust en zo zijn er nog wel meer zaken te benoemen.
Gezond versus ongezond:
Maar voor nu gezonde voeding, welke voeding is nu eigenlijk gezond en welke “voeding” is per definitie ongezond. Ongezonde voeding is in ieder geval alles in een pakje met daarop een inhoudsopgave waarop staat wat erin zit. Andere manier om ernaar te kijken, als er meer dan vijf ingrediënten in het pak zitten is het ultra-bewerkt “voedsel”. Of nog een derde kenmerk, als je aan de buitenkant niet kunt herkennen wat de oorspronkelijke grondstof is, is het product ook ultra-bewerkt en per definitie niet gezond voor onze lichamen.
Een andere tip om makkelijker afstand te kunnen nemen van verpakt “voedsel” is om de inhoudsopgave te gaan lezen. Daarbij is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid koolhydraten en suiker aangezien deze het schadelijkste zijn voor onze gezondheid.
Vet, Suiker en Zout
Let vervolgens ook op de combinatie van: Vet, Suiker en Zout.
Deze combinatie van producten komt in de natuur eigenlijk niet voor. Je kunt je dan ook afvragen waarom in een hartig product suiker zit en in een zoet product zout?
Dat is eigenlijk vanuit het oogpunt van de voedingsindustrie makkelijk te verklaren. Als je meer wilt verkopen moeten de klanten (wij mensen) meer gaan consumeren.
Maar normaal gesproken zorgt gezonde voeding ervoor dat we op een gegeven moment verzadigd zijn als we genoeg hebben gegeten.
De combinatie van bovengenoemde ingrediënten maakt voedsel echter verslavend waardoor we er meer van gaan eten dan goed voor ons is. En dat zorgt op de langere termijn voor de steeds meer voorkomende chronische ziekten waar veel mensen tegenwoordig mee kampen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht om er maar een paar te noemen.
Preventie en verandering voedingspatroon:
Een eerste stap om van een ongezond voedingspatroon af te komen is bewustwording en kennis. Ben je ervan bewust dat de meeste reclames er niet zijn om ons gezond te laten eten, maar om meer producten te verkopen met grote winstmarges oftewel goedkope grondstoffen die makkelijk te kweken zijn, bijvoorbeeld tarwe.
(vol met gluten en koolhydraten)
Een tweede stap, nadat je je bewust bent geworden van het doel van reclames en beter bent gaan letten op de toevoegingen aan houdbare pakjes zou dus kunnen zijn, het gebruik van verpakt “voedsel” af te bouwen en meer verse producten zoals biologische groente, gevangen vette vis en zuivel en vlees van kippen, varkens en runderen die veel buiten hun eigen voedsel kunnen zoeken te gaan eten.
Drinken:
Ook drank behoort bij voedsel, vaak hoor je twee glazen rode wijn per dag of appelsap en jus d’orange zijn gezond.
Echter zowel alcohol en fructose (suiker in fruit) kunnen alleen in de lever worden afgebroken waardoor je een vervette lever kunt krijgen. Dus ook dat is iets om je goed bewust van te zijn.

