Vevroegde aanmeldtijd en week van Hemelvaart gesloten

U bent van ons gewend dat de bestelling woensdag voor 10.00 uur gedaan moet zijn voor levering op vrijdag. Vanwege een organisatorische wijziging gaat dat veranderen. Met ingang van deze maand is dat 24 uur vervroegd, de bestelling dient dinsdagochtend vóór 10.00 binnen te zijn voor levering op vrijdag op het afhaalpunt.

Verder willen we melden dat er in de week van Hemelvaart geen leveringen zullen zijn op de afhaalpunten. Dit in verband met vakantie en leveringsbeperkingen. Het betreft de week van 6 tot en met 10 mei.

Wel zijn de versautomaten in Zeddam gewoon open.

Opening VGSD Biowinkel Zeddam

Vandaag 13 december 2023 is een belangrijke mijlpaal voor VGSD: De onbemande biowinkel met versautomaten is officieel geopend!

Na maanden van voorbereiding is het zover. De afgelopen 2 weken hebben we proefgedraaid en hebben gezien die alles goed werkt. Zowel de lockers als de gekoelde versautomaat functioneren naar behoren. De producten worden mooi gepresenteerd in de fraaie versautomaten. Betaling is heel makkelijk, nu nog alleen contant, hoeft niet gepast, de automaat geeft wisselgeld. Binnenkort kan er ook gepind worden.

Alle producten zijn biologisch en komen zoveel mogelijk uit de Achterhoek. Groente, fruit, zuivel, eieren, het is er allemaal en wordt dagelijks 1 of meerder keren bijgevuld.

We zijn zeer tevreden en trots dat wij als vereniging dit hebben kunnen neerzetten. De behuizing is ook zeer fraai geworden, nog mooier dan verwacht. Ruim genoeg ook voor eventuele uitbreiding.

Waar is het allemaal om te doen? Met dit initiatief willen we een betere beschikbaarheid bevorderen van gezonde biologische voeding. Eerlijk, puur en lokaal. Zoveel mogelijk rechtstreeks van de boer. We willen meer bewustheid creëren omtrent voedsel, dat we meer beseffen wat de waarde is van gezond voedsel. En daar als burgers, consumenten meer zeggenschap over krijgen. Voedsel is te belangrijk om over te laten aan partijen die de voedselketen willen synthetiseren en GMO technieken toepassen. Door zelf het heft in handen te nemen hoeven we daar niet in te gaan. Bovendien ondersteunen we de boeren en de lokale economie.

De biowinkel ligt vlakbij 2 kruisende provinciale wegen. Daardoor is het aantrekkelijk voor mensen uit een grotere regio. Zo bieden we meer mensen een kans om bij te dragen aan een grotere zelfvoorzienendheid op voedselgebied. Iets dat in de nabije toekomst van steeds groter belang zal blijken.

De biowinkel is 7 dagen in de week geopend van 7.00 uur tot 21.00 uur. Er naast staat melktap waar iedere dag verse rauwe biologische melk getapt kan worden van de koeien van Melkveehouderij Van Schriek. Alle reden dus voor een bezoek: Terborgseweg 16 te Zeddam.

Natuurlijk horen er bubbels bij een opening. De gevelbelettering was net niet op tijd klaar maar die komt binnenkort.

Versautomaat Zeddam operationeel

Vandaag was het een belangrijke dag voor de Vereniging Gezonde Samenleving: de versautomaat in Zeddam is in gebruik genomen. De eerste producten zijn in de lockers en in het gekoelde apparaat Jofemar geplaatst en in het computersysteem gezet. Daarmee is de installatie operationeel. Vanaf vandaag kunnen klanten hier hun aankopen doen. Sterker nog, de eerste transacties hebben vanmiddag al plaatsgevonden!

Let wel, we zijn nog niet officieel geopend, we zitten nu nog in de testperiode. Er moeten nog een paar puntjes op de i gezet worden. We moeten kijken hoe het gaat, wennen aan de werkwijze, finetunen, inkoophoeveelheden goed inschatten, etcetera.

De min of meer officiële opening zal op woensdag 13 december zijn. Dan zullen de laatste details ook voor elkaar zijn. Maar nu kun je er dus al gebruik van maken. Er liggen eieren, aardappels, bieten, penen, uien, komkommers, paprika’s, mandarijnen, appels, kwark, panir, en honing. Allemaal biologisch. Op dit moment kun je alleen contant betalen. Hoeft niet gepast, het apparaat wisselt. En het gaat echt heel makkelijk, we hebben het zelf getest. De versautomaat zal dagelijks meerdere keren hervuld worden, door iemand uit de buurt. De voorraad kan op afstand gemonitord worden.

De versautomaat staat bij Biologische melkveehouderij Van Schriek, Terborgseweg 16 in Zeddam. Dit is vlakbij de (nieuwere) rotonde, aan de Ettense kant. Ze hebben daar al een melktap.

Vrienden meeting werd een fantastische middag

Gisteren 10 juni hield de Vereniging Gezonde Samenleving haar 2e VGSD Vrienden meeting. Buiten was het bloedheet, maar in de grote zaal van Kulturhus De Vos in Westendorp was het heel aangenaam. Het was een zeer geslaagde middag met goeie onderwerpen en sprekers, waarbij ook een rol voor de gasten was weggelegd.

Voorzitter Kees Faasse begon met een korte introductie over de huidige activiteiten van de vereniging en wat de toekomstplannen zijn. Dat zijn onder andere de aanschaf van 2 versautomaten op verschillende locaties. En dat we het assortiment verder gaan uitbreiden. Om de groei bij te kunnen houden is de vereniging ook op zoek naar meer vrijwilligers.

Grada Boschker kwam vertellen over de Positiviteitsmarkt die op 3 september gehouden wordt in Zelhem. Dit evenement dat vanuit de VGSD wordt georganiseerd heeft tot doel om op een positieve manier de vele mooie mogelijkheden te laten zien voor een Nieuwe Samenleving. Concreet gaat het om het verstevigen van de korte keten in de lokale economie. Ons motto is “Ander doen kan gewoon!” Er staat een mooi programma maar er is nog ruimte voor extra sprekers en standhouders. Heb je specifieke expertise dat hier helemaal past, meld ja vóór 1 juli 2023 aan via aanmelden positiviteitsmarkt.

Een uitgebreide presentatie was er over het project Groei Wijs. Kees Holtrigter, schrijver van het boek Jesse Jongh, presenteerde dit samen met Linda Larink en Henriëtte van der Reijden. Groei Wijs is een nieuwe manier van leren die beter past bij de nieuwe wereld die we zo graag willen. Sterker nog, met deze nieuwe manier van leren dragen we bij aan het opbouwen van die wereld. Het is een soort van werkelijk out of the box denken. Waarbij vooral de creativiteit wordt gestimuleerd en er wordt meer geleerd op maat, al naar behoefte en vooral niet in een stramien of rooster.

Het beste is het als zoveel mogelijk mensen meedoen. Daarom werd het publiek er direct bij betrokken om meteen al op eenvoudige manier er aan bij te dragen. Deze presentatie had als doel om ons tot concrete actie aan te zetten. Het lijkt er op dat dat gelukt is.

Na de pauze gaven Etty van der Graaf en Jenneke te Paske een presentatie over electrocultuur. We horen en lezen er steeds meer over. Deze dames hebben zich er echt in verdiept en zijn zelf ook in de praktijk ermee begonnen. Met nu al enig zichtbaar resultaat.

Het was een fantastische middag waarbij ook de kinderen zich hebben vermaakt. De onderwerpen sloten helemaal aan bij het momentum: dat wil zeggen in het bewustwordingspoces van de Vrienden van de Gezonde Samenleving, als ook bij de toekomstplannen van de vereniging. Het mooiste is nog dat electrocultuur een fantastisch onderwerp is voor Groei Wijs. Wat overigens niet alleen voor kinderen is maar juist ook voor volwassenen.

Na het officiële programma bleven de meesten eten: Achterhoekse pot, met liefde bereid door Kulturhus De Vos, en met biologisch dynamische ingrediënten van VGSD leverancier Boerderij Ruimzicht. En zo was het cirkeltje weer rond.

In het najaar zal de derde VGSD vrienden meeting plaatsvinden. We houden u op de hoogte.

VGSD Vriendenmeeting op 10 juni 2023

Op zaterdag 10 juni organiseert de Vereniging Gezonde Samenleving een Vrienden meeting bij Kulturhus De Vos aan de Halseweg 2 in Westendorp. De bijeenkomst is vanaf 15.00 uur en vanaf 18.00 uur is er de mogelijkheid om gezamenlijk te genieten van een speciale Achterhoeks menu.

Op het programma staan o.a. een workshop over Electrocultuur, een presentatie over Groeiwijs: een onderwijsmethode voor de Nieuwe Samenleving, natuurlijk praten we je bij over de ontwikkelingen en plannen van de VGSD, en er is gelegenheid voor alle partners van de VGSD om zich te presenteren.

Entree is gratis voor leden, niet-leden betalen 5 euro entree à contant bij binnenkomst. Voor kinderen tot 18 jaar is de entree ook gratis. Iedereen krijgt 1 welkomstdrankje. Daarna voor eigen rekening tegen een vriendentarief.

Het Achterhoeks menu zit er niet bij inbegrepen. Dit 2-gangen menu kost 16,50 per persoon. Blijven eten is uiteraard niet verplicht. Wel graag vooraf opgeven.

Consumpties en het menu kunnen aan het eind afgerekend worden.
We zien je aanmelding graag tegemoet.

Positiviteitsmarkt 2023

Na een succesvolle positiviteitsmarkt in 2022 organiseert VGSD mede de 2023 editie van de positiviteitsmarkt. De datum is nog niet bekend maar zal ergens deze zomer zijn. De locatie is wel bekend en is weer in het bootcampbos in Zelhem.

We richten ons dit jaar naast gezond- en welzijnspraktijken ook juist op andere thema’s, zoals voedsel, water, energie, alternatieve betaalmiddelen, ict zonder big tech en ook op bewustwording, Verder bieden we ook ruimte aan oude ambachten die heel waardevol zijn wanneer vertrouwde gemakken opeens zouden wegvallen. Denk bijvoorbeeld aan het wekken van levensmiddelen, fermenteren, zalven en tincturen maken, vilten, wolspinnen, broodbakken.

Er is plek voor 40 stands. Standhouders betalen een beperkte bijdrage. Voor bezoekers is het gratis. Er is ruime parkeergelegenheid aanwezig.

Wist je dat…….

Je met een lidmaatschap van 50 euro per jaar korting krijgt op je bestellingen?

Je een lidmaatschap online in onze winkel kunt kopen?

Je dan ook als eerste op de hoogte van onze activiteiten bent?

We nog heel veel plannen en ideeën hebben?

Je een gratis tas met opdruk ontvangt bij een lidmaatschap?

Je de resterende maanden van 2022 van ons dan cadeau krijgt?

Je ook mee mag beslissen met de koers die we gaan varen?

Van start!

Vrijdag 30 september, het heuglijk feit van de eerste levering van de eerste groentepakketten van de Gezonde Samenleving, uit de groentetuin van Boerderij Ruimzicht. Het streven was voor 1 oktober starten en dat is gelukt. Eindelijk. We zijn nu nog aan het proefdraaien maar binnenkort kan iedereen bestellen. Iedere vrijdag ligt dan je bestelling klaar op het afhaalpunt bij jou in de buurt. Wordt vervolgd.

Voor-aanmelding

Wil je je aanmelden voor een lidmaatschap en/of gezonde producten van de Vereniging Gezonde Samenleving Doetinchem en omstreken (VGSD) bestellen?

Voordelen lidmaatschap:

De VGSD levert uitsluitend biologisch voedsel. Het voedsel dat wij betrekken van Boerderij Ruimzicht is zelfs biologisch dynamisch. Wij leveren een eerlijk product, zonder omwegen en zonder tussenkomst van grote concerns, direct van boeren met vakkennis en visie.

Wekelijks staat uw groentepakket klaar op het afhaalpunt bij u in de buurt. Natuurlijk kunt u bij ons ook vlees- en zuivelproducten bestellen en afhalen bij uw afhaalpunt.

Als lid geniet je ledenkorting. Wij leveren het hele jaar door.

Ook bij calamiteiten zoals stroomuitval, internetuitval, problemen met internetbankieren, kunnen de wekelijkse bestellingen voor onze leden veelal gewoon doorgaan.

Naast online betalingen in Euro’s zijn contante betalingen ook mogelijk.

Ons biologisch voedsel is in behoorlijke mate inflatiebestendig. Omdat er géén kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig zijn, en er voor de distributie slechts korte lijnen zijn, kan de prijs langer op hetzelfde peil blijven.

In de opstartfase richt de VGSD zich op de distributie van gezonde voeding. In de toekomst richt de VGSD zich ook op o.a. gezondheidszorg en onderwijs.

Voor leden zullen evenementen of workshops die wij als VGSD organiseren, gratis zijn of tegen sterk gereduceerd tarief.

Als lid heb je inspraak in het beleid van de vereniging en mag je bestuurders benoemen.

U kunt zich nu al aanmelden, vanaf 1 oktober gaan we van start. Hoe gaat dat?

De vereniging is officieel op 31 augustus 2022 opgericht. Op dit moment is levering nog niet mogelijk. Wel kunt u via deze link alvast lid worden:

Met het aanmeldformulier kunt u kenbaar maken dat u vrijwilliger wilt worden, of ons op een andere manier wilt ondersteunen. Nadere details ontvangt u dan binnenkort per email. Interesse? Klik hier.

Contributie

Voor 2023 bedraagt de contributie* per jaar 50 euro.

Inschrijving na 1 april is 37,50 euro voor het resterende jaar, na 1 juli 25 euro, na 1 oktober 12,50 euro. Ter introductie zullen lidmaatschappen gesloten in 2022 gelden tot en met 31 december 2023, waarbij over het resterende deel van 2022 geen contributie verschuldigd is.

*wijzigingen voorbehouden.