Vrienden meeting werd een fantastische middag

Gisteren 10 juni hield de Vereniging Gezonde Samenleving haar 2e VGSD Vrienden meeting. Buiten was het bloedheet, maar in de grote zaal van Kulturhus De Vos in Westendorp was het heel aangenaam. Het was een zeer geslaagde middag met goeie onderwerpen en sprekers, waarbij ook een rol voor de gasten was weggelegd.

Voorzitter Kees Faasse begon met een korte introductie over de huidige activiteiten van de vereniging en wat de toekomstplannen zijn. Dat zijn onder andere de aanschaf van 2 versautomaten op verschillende locaties. En dat we het assortiment verder gaan uitbreiden. Om de groei bij te kunnen houden is de vereniging ook op zoek naar meer vrijwilligers.

Grada Boschker kwam vertellen over de Positiviteitsmarkt die op 3 september gehouden wordt in Zelhem. Dit evenement dat vanuit de VGSD wordt georganiseerd heeft tot doel om op een positieve manier de vele mooie mogelijkheden te laten zien voor een Nieuwe Samenleving. Concreet gaat het om het verstevigen van de korte keten in de lokale economie. Ons motto is “Ander doen kan gewoon!” Er staat een mooi programma maar er is nog ruimte voor extra sprekers en standhouders. Heb je specifieke expertise dat hier helemaal past, meld ja vóór 1 juli 2023 aan via aanmelden positiviteitsmarkt.

Een uitgebreide presentatie was er over het project Groei Wijs. Kees Holtrigter, schrijver van het boek Jesse Jongh, presenteerde dit samen met Linda Larink en Henriëtte van der Reijden. Groei Wijs is een nieuwe manier van leren die beter past bij de nieuwe wereld die we zo graag willen. Sterker nog, met deze nieuwe manier van leren dragen we bij aan het opbouwen van die wereld. Het is een soort van werkelijk out of the box denken. Waarbij vooral de creativiteit wordt gestimuleerd en er wordt meer geleerd op maat, al naar behoefte en vooral niet in een stramien of rooster.

Het beste is het als zoveel mogelijk mensen meedoen. Daarom werd het publiek er direct bij betrokken om meteen al op eenvoudige manier er aan bij te dragen. Deze presentatie had als doel om ons tot concrete actie aan te zetten. Het lijkt er op dat dat gelukt is.

Na de pauze gaven Etty van der Graaf en Jenneke te Paske een presentatie over electrocultuur. We horen en lezen er steeds meer over. Deze dames hebben zich er echt in verdiept en zijn zelf ook in de praktijk ermee begonnen. Met nu al enig zichtbaar resultaat.

Het was een fantastische middag waarbij ook de kinderen zich hebben vermaakt. De onderwerpen sloten helemaal aan bij het momentum: dat wil zeggen in het bewustwordingspoces van de Vrienden van de Gezonde Samenleving, als ook bij de toekomstplannen van de vereniging. Het mooiste is nog dat electrocultuur een fantastisch onderwerp is voor Groei Wijs. Wat overigens niet alleen voor kinderen is maar juist ook voor volwassenen.

Na het officiële programma bleven de meesten eten: Achterhoekse pot, met liefde bereid door Kulturhus De Vos, en met biologisch dynamische ingrediënten van VGSD leverancier Boerderij Ruimzicht. En zo was het cirkeltje weer rond.

In het najaar zal de derde VGSD vrienden meeting plaatsvinden. We houden u op de hoogte.