Chili sin Carne

Een heerlijke vegetarische variant op chili con carne. Lekker met rijst en binnen 30 minuten op tafel.

Ingrediënten voor 4 porties

  • 200 gram kidneybonen uit blik (afgespoeld)
  • 200 gram zwarte bonen uit blik (afgespoeld)
  • 2 grote uien
  • halve rode peper en halve groene peper
  • 2 paprika’s
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 100 gram mais (uit blik)
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl paprikapoeder
  • verse koriander
  • 400 gram (jasmijn) rijst

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui.
  2. Snijd de knoflook fijn, de paprika in blokjes
  3. Bleekselderij klein snijden.
  4. De halve rode peper en halve groene peper in kleine stukjes snijden.
  5. Giet een scheutje olie in een hapjes pan en fruit de ui samen met de knoflook aan.
  6. Voeg na ongeveer 3 minuten de paprika en rode peper toe samen met de kruiden.
  7. Bak dit al roeren een minuut of twee mee.
  8. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe.
  9. Laat de kidney- en zwarte bonen uitlekken en spoel ze schoon.
  10. Ook de mais even uitlekken.
  11. Voeg dan de bonen en mais toe aan de pan en laat de chili sin carne nu heel zachtjes pruttelen totdat de rijst klaar is.

Rijst koken

  1. Uiteraard kun je ook andere rijst gebruiken maar jasmijn rijst is erg smaak vol en hartstikke gezond. Het zit namelijk boordevol belangrijke voedingsstoffen als vitamine B1, B3 en ijzer.
  2. Doe de rijst in een pan en giet er water bij tot één vingerkootje boven het oppervlak van de rijst. Laat de rijst 1 minuut koken en zet vervolgens het vuur uit. De rijst stoomt nu verder gaar na ongeveer 10 minuten heb je een heerlijke droge rijst.
  3. Serveer de chili sin carne met wat verse koriander en eventueel een schepje zure room.