Ingrediënten
- 1 kg witte kool, rode kool of spitskool
- 15 g fijn zout
- Optioneel kun je blaadjes laurier, jeneverbes, zwarte peperkorrels of karwijzaad toevoegen.
Bereidingswijze
- Snijd de kool met een mandoline of blokrasp zo fijn mogelijk.
- Meng de kool met het zout en laat het 10 minuten in een grote kom staan tot het goed vochtig is. Kneed nog even 5 minuten goed door.
- Voeg eventueel de kruiden toe en schep de kool in bijvoorbeeld een 1 liter weckfles en druk aan met je vuist.
- Laat de kool onder het oppervlak van het vocht verdwijnen door er iets zwaars op te leggen, bijvoorbeeld een diepvrieszakje met zout water.
- Dek de weckpot losjes af met een deksel of een stuk kaas- doek met een elastiekje eromheen.
- Zet de weckpot op het aanrecht en laat de kool bij kamer- temperatuur fermenteren.
- Na een dag of 3 heb je al een lekkere zuurkool voor salades. Laat hem minstens 6 weken staan voor een zuurkoolstamppot.
- Vind je de smaak goed? Zet de zuurkool dan in de koelkast of kelder om de fermentatie (nagenoeg) te stoppen.