Zelf zuurkool maken

Ingrediënten

  • 1 kg witte kool, rode kool of spitskool
  • 15 g fijn zout
  • Optioneel kun je blaadjes laurier, jeneverbes, zwarte peperkorrels of karwijzaad toevoegen.

Bereidingswijze

  1. Snijd de kool met een mandoline of blokrasp zo fijn mogelijk.
  2. Meng de kool met het zout en laat het 10 minuten in een grote kom staan tot het goed vochtig is. Kneed nog even 5 minuten goed door.
  3. Voeg eventueel de kruiden toe en schep de kool in bijvoorbeeld een 1 liter weckfles en druk aan met je vuist.
  4. Laat de kool onder het oppervlak van het vocht verdwijnen door er iets zwaars op te leggen, bijvoorbeeld een diepvrieszakje met zout water.
  5. Dek de weckpot losjes af met een deksel of een stuk kaas- doek met een elastiekje eromheen.
  6. Zet de weckpot op het aanrecht en laat de kool bij kamer- temperatuur fermenteren.
  7. Na een dag of 3 heb je al een lekkere zuurkool voor salades. Laat hem minstens 6 weken staan voor een zuurkoolstamppot.
  8. Vind je de smaak goed? Zet de zuurkool dan in de koelkast of kelder om de fermentatie (nagenoeg) te stoppen.