Zilveren munten

Vanaf 1 september 2023 accepteert VGSD zilveren munten. Voor zover we weten zijn we daarmee de eerste organisatie in Nederland waar je in de 21e eeuw met zilveren munten kunt betalen!

Waarom zilveren munten? Omdat we het belangrijk vinden om als regionale community zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. Daarbij hoort ook een alternatief voor de euro. Contant kunnen betalen is een belangrijk aspect van het gevoel van vrijheid en privacy. Voor het betalen in iets anders dan de euro geldt dit nog meer.

Er bestaan ook andere valuta, zoals regionale munten en bankbiljetten. Wij hebben er voor gekozen om iets te gebruiken dat al bestaat: zilveren munten. Dit hoef je niet op te tuigen, mensen te overtuigen, campagnes voeren. Zilveren munten bestaan al en de waarde ervan is onomstreden, erkend en altijd verifieerbaar. We hoeven er alleen maar bekend mee te raken en weten dat het gewoon kan.

Welke zilveren munten wel en welke niet? We accepteren alleen de reguliere 1 Troy Ounce zilveren munten. Niet de specials, die vaak veel duurder zijn en meer bedoeld zijn voor de verzamelaar. We hanteren ook niet de ½ Troy Ounce en evenmin de ¼ Troy Ounce. Omdat deze slecht leverbaar zijn en in verhouding wat duurder. We willen het ook eenvoudig houden. We kunnen ook niks met de oude zilveren guldens en rijksdaalders. Die zijn echt voor de verzamelaars en voor speculanten.

Welke dan wel: de reguliere 1 Troy Ounce 31,1 gram 999 zilveren munt met de volgende namen:

 • Brittania
 • Philharmoniker
 • Maple Leaf
 • Kangaroo
 • Kruger Rand
 • Niue Athena Owl
 • Noah’s Ark

Voor nadere details over deze munten klik op de button:

Deze munten kosten in de handel tussen de 25 en 30 euro. Bovengenoemde munten verschillen meestal niet meer dan 1 à 2 euro van elkaar. Voor het gemak hanteren we daarom 1 bedrag. De actuele waarde is € 34,00

Er zijn ook 1 Troy Ounce munten die duurder zijn zoals:

 • American Eagle
 • Panda
 • Lunar
 • Kookaburra
 • Mexican Libertad

Deze accepteren we niet omdat het niet praktisch is om verschillende waardes te hanteren. Wordt er toch mee betaald dan ook voor dezelfde waarde als de wel geaccepteerde zilveren munten, nu € 34,00 dus.

Hoe werkt het? Eigenlijk heel simpel. Een zilveren munt is een fysieke munt dus contant. Je kunt hem daarom net als de euro munten en biljetten beschouwen als een contant betaalmiddel. Je hebt bijvoorbeeld een briefje van 20 euro en je hebt nu ook een munt van € 34,00. Zo simpel is het. Alleen kan de waarde van die munt ten opzichte van de euro dalen of stijgen. Leggen we zo uit.

Als je uitsluitend in zilver wilt betalen heb je te maken met de ondeelbaarheid van de munt. Hier hebben we 2 oplossingen voor bedacht (uitgegaan van de initiële waarde van 28):

 • Wanneer je iets koopt dat meer is dan 1 of meerdere munten, dan leg je het verschil bij in euro’s. Je koopt bijvoorbeeld iets van 35 euro, dan betaal je met 1 zilveren munt van 28 euro en legt 7 contante euro’s bij. Dit is de makkelijkste manier maar hier komen nog wel euro’s aan te pas.
 • Wanneer je iets koopt dat minder is dan 1 of meerdere munten, dan ontvang je na betaling een tegoed op je account, die je besteedt bij de volgende aankoop. Bij deze transactie komen dus helemaal geen euro’s te pas. Stel je koopt iets van 18 euro, dan betaal je met 1 zilveren munt van 28 euro en krijgt per mail een tegoed ter waarde van 10 euro die je bij de volgende aankoop kunt besteden.

Als je geen account hebt kun je alleen met een zilveren munt betalen als de aankoop gelijk aan of hoger is dan de waarde van de zilveren munt. Het restbedrag betaal je contant in euro’s. Een tegoed is alleen mogelijk met een account. Voor een account hoef overigens niet perse lid te zijn.

Hoe kom je aan zilveren munten? Je kunt zilveren munten kopen bij diverse gerenommeerde en erkende partijen zoals:

 • Holland Gold
 • The Silver Mountain
 • Gold Republic
 • Goud Wisselkantoor
 • Dawson Gold

Er zijn meerdere aanbieders. Dit zijn de bekendste.

Je kunt eenvoudig en veilig via internet bestellen en betalen. Wil je dat liever in een fysieke winkel doen dat kan. Holland Gold heeft vestigingen in Rotterdam en Alkmaar. Silver Mountain zit in Baarn. GWK heeft vesitigingen in heel Nederland.

Goed om te weten, op zilveren munten zit geen BTW. Op een aankoop die met zilveren munten betaald wordt zit uiteraard wel BTW, dat is niet anders dan bij betaling in euro’s. De BTW die in zilver betaald wordt, wordt ook gewoon aan de fiscus afgedragen maar dan wel gewoon in euro’s.

Hoe kun je de geaccepteerde munten herkennen? Je kunt ze herkennen aan de afbeelding zoals hieronder. De diameter is ongeveer 39 mm en de dikte 3 mm. Dit kan licht variëren. Het gewicht niet, dat moet 31,1 gram zijn. Er bestaan ook munten van precies 30 gram. Deze accepteren wij niet. Er moet ook 999 op staan, dat staat voor een zuiverheid van 99,9% zilver. Dat staat op bijna alle gangbare munten. Een lagere zuiverheid accepteren we niet. De munten zijn uiteraard zilverkleurig. Het verschil met de zilverkleur in bijvoorbeeld de euromunten is de kleur en de glans. Zilver is lichter, witter, en glimt meer. Euromunten zijn van nikkel (zilverkleurig) en messing (goudkleurig).

Hoewel de waarde van zilver en ook zilveren munten vrij stabiel is door de jaren heen, heeft het geen vaste waarde ten opzichte van de euro. Dit houdt VGSD uiteraard voor u in de gaten. In de regel zal de koers niet vaker dan 1 keer per week aangepast worden. Waarschijnlijk zal de koers wekenlang of maandenlang hetzelfde blijven, als de muntprijzen niet of nauwelijks fluctueren. De actuele waarde die VGSD hanteert zal altijd op onze site terug te vinden zijn. Ook de aanpassingen die gedaan zijn zullen worden getoond. Wanneer de waarde wordt aangepast zal dit alleen gelden voor nieuwe bestellingen.