Mosterdsoep

Ingrediënten voor 4 porties

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 kleine prei in dunne ringen gesneden
  • 40 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 liter groentebouillon
  • 4 el grove mosterd
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Eventueel uitgebakken spekreepjes

Bereidingswijze

  1. Bak de gesnipperde ui en de gehakte knoflook in de boter, langzaam op een laag vuurtje. Zodra de ui glazig is, voeg je de bloem in één keer toe.
  2. Zet het vuur zacht, roer goed met een garde of houten lepel en bak totdat er geen klontjes meer in zitten; ongeveer 4 minuten. Let op het mag niet bruin bakken!
  3. Zet het vuur wat hoger en schenk beetje bij beetje de bouillon toe; roer tussendoor goed. Voeg halverwege het toevoegen van de bouillon ook de grove mosterd en de prei toe. (bewaar wat prei voor de garnering).
  4. Blijf roeren totdat er een lichtgebonden soep ontstaat. Voeg de kookroom toe en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Proef nog eens of het goed op smaak is en verdeel de soep over vier borden.
  5. Garneer met wat overgebleven prei en met wat spekreepjes.