Roergebakken PREI met rijst, cashewnoten en kaas

Soms heb je tijd om te koken, soms niet en toch wil je lekker en gezond eten. Dit recept, waar prei de hoofdrol speelt, is eenvoudig, gezond en lekker!

Ingrediënten voor 2 personen:
– 150 gram rijst*
– 2 preien
– 1 à 2 eetlepels (zonnebloem)olie
– 75 gram ongezouten* cashewnoten
– 1 flinke theelepel kerrie (of probeer ‘ns garam masala, die van Jonnie Boer is ‘t lekkerst – geeft er ‘n typische Indiase smaak aan)
– 100 gram geraspte belegen kaas.

Bereiding:
– Kook eerst de rijst zoals op de verpakking aangegeven. (Meestal 8 minuten en 15 minuten laten rusten, dus begin daar mee!)
– Prei goed schoonmaken en in ringen snijden.
– Verwarm in een grote koeken-, hapjes- of braadpan een halve lepel olie en bak de cashewnoten rondom lichtbruin op niet te hoog vuur. (Blijf erbij want voor je ‘t weet zijn ze zwart.) Dit duurt enkele minuten. Laat ze daarna op keukenpapier uitlekken.
– Verhit in diezelfde pan 1 eetlepel olie en roerbak de prei met de kerrie (of garam masala, of een mix). Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
– Roer dan de rijst er doorheen en roerbak het geheel op hoger vuur tot de rijst goed warm is. Voeg wat peper en zout toe en schep de uitgelekte cashewnoten erdoor.
– Strooi er de geraspte kaas als laatste over en serveer.

Lekker om uit ‘n kommetje te eten.
Eet smakelijk!

* Basmatirijst is nauwelijks duurder dan witte rijst maar zo veel lekkerder.